Licenties voor shared data?

Voor open data bieden de Creative Commons een aantal standaard licenties die goed bruikbaar zijn: CC-0, CC-BY, etc. Standaard licenties maken direct duidelijk wat je wel en niet kunt doen met de data. Voor data die niet publiek is, bijvoorbeeld omdat er rechten op zitten, of er moet een overeenkomst voor toegang worden gesloten, is dit niet zo duidelijk. Voor deze “shared data” zijn geen standaard licenties beschikbaar. De reden is ook duidelijk: er zijn honderden verschillende condities en voorwaarden die aan het gebruik en de toegang tot de data kunnen worden gesteld.

Voor data.overheid.nl willen we om inzicht krijgen in de verschillende licenties die voor shared data worden gebruikt. Reden voor dit onderzoek is dat we steeds meer “shared data” op data.overheid.nl zien. Ook daar willen we helder maken wat de condities en voorwaarden voor hergebruik zijn.

Vraag: hebben jullie voorbeelden van licenties voor shared data?

Elsevier heeft bijvoorbeeld haar eigen licentie voor haar gepubliceerde content. Vele andere uitgevers hebben dit ook. We zijn benieuwd.