DCAT op de "pas-toe-leg-uit" lijst van Forum Standaardisatie

We will zoveel mogelijk organisatie helpen om makkelijk informatie over datasets uit te wisselen. Dit voorkomt onnodig dubbel invoeren en beheer van deze informatie. Eenmalig invoeren, meermalig gebruik. Op data.overheid.nl gebruiken we daarvoor de DCAT standaard. Het toepassingsprofiel data data.overheid.nl hiervoor heeft gemaakt heet “DCAT-DONL”. DCAT-DONL helpt overheden om een dataset eenduidig te beschrijven en daarna uit te wisselen. Data.overheid.nl ontvangt van meer dan 140 organisaties informatie over data die is beschreven in deze standaard.

Om zoveel mogelijk organisaties bekend te maken met de DCAT standaard, willen we deze aanmelden als “pas-toe-leg-uit” standaard bij het Forum Standaardisatie. Ons doel is om de zichtbaarheid van beschikbare data binnen de overheid zo goed mogelijk te ondersteunen. Als alle overheidsorganisaties in DCAT publiceren, kan dat doel worden bereikt.

Een tweede reden om DCAT-DONL op de PTOLU lijst te zetten is dat dan ook de advies module van het Forum DCAT-DONL zal adviseren; in de advies module staan alleen verplichte standaarden.

Wat vinden jullie? Helpt het om een standaard op de pas-toe-of-leg-uit (PTOLU) lijst te zetten? Ons is geadviseerd om de DCAT-DONL toepassingsprofiel als “verplicht” voor overheden te stellen. We wereldwijde versie van DCAT zoals beheerd door de W3C staat als op de advies-lijst van het Forum.

1 like